Útmutató
a koriander (Coriandrum sativum) termesztéséhez
A koriander az egyik legrégebben termesztett gyógy- és fűszernövényünk. Egyiptomban 3500 éve már termesztették, ókori szanszkrit szövegek s a Biblia is több helyen említi. Európában a rómaiak honosították meg, jótékony hatását a középkori füveskönyvek rendre megemlítik. Gyógyászati célú és fűszerként való felhasználása összefonódott az évezredek alatt. Termését (magját) használják, mely kedvelt fűszer, főleg savanyúságok, italok és húskészítmények ízesítője. A termésből nyert illóolajat a gyógyszer-, az élelmiszer- és a kozmetikai ipar használja. A hatóanyag simaizom-görcsoldó, szélhajtó, emésztést javító hatású.
A koriander Ázsia nyugati részéről s a Földközi-tenger partvidékéről származó, az ernyősök családjába tartozó, egyéves, 60-100 cm magas lágyszárú növény. A főtengely és az oldalelágazásai is virágzatban végződnek. Virágai aprók, fehérek vagy lilás rózsaszínűek. Termése gömbölyű, sárga vagy sárgás barna ikerkaszat. A növény minden részében van több-kevesebb illóolaj. Szára és levele kellemetlen poloska szagú. Az érett termései, a zöld részektől eltérően kellemes, jellegzetes fűszeres illatú vagy ízű. Az illóolaj legfőbb összetevője a linalool, de van még benne borneol, kámfor és egyéb anyag is.
Környezeti igénye
A koriander fényigényes. A hideget jól tűri, csíranövényei már 8-10 oC-os talaj- hőmérsékletnél is megindulnak. A csirázástól a tőlevélrózsa kialakulásáig igényel több nedvességet. A szárelágazástól a virágzásig terjedő időszakban szintén jelentős a vízigénye. A virágzás és a terméskötés időszaka között jelentkező aszály jelentősen csökkenti terméshozamát. Nem igényel különösen jó talajt, de nagy terméshozamot csak jó szerkezetű, tápanyagban gazdag és jó vízgazdálkodású talajon várhatunk. A tápanyagok közül főleg foszfor igényét kell kielégíteni.
Elővetemény
A koriander, más egyéves ernyősökhöz hasonlóan, könnyen illeszthető a vetésszerkezetbe. Jó előveteményei azok a növények, melyek nem zsarolják ki a talaj tápanyag- és vízkészletét és nem gyomosítanak. Zöldtakarmányok, őszi gabonafélék, hüvelyesek és burgonya után vessük. Közös kórokozóik és kártevőik miatt az ernyős virágú növények nem jó előveteményei. 4-5 évig önmaga után se kerüljön.
Talaj-előkészítés
Kizárólag ősszel szántott talajban termesszük. Amint a talaj művelhető, kora tavasszal zárjuk. A tavaszi munkák végzésekor (fogasolás, simítózás, hengerezés) igyekezzünk a talaj vízkészletét minél jobban megőrizni és a talajfelszínt rögmentesre előkészíteni, hogy a vetéshez optimális feltételeket biztosítsunk.
Tápanyagellátás
A koriander tápanyag-igényes. 100 kg magtermés képzésére átlagosan 4,2 kg nitrogént, 1,6 kg P2O5 (és (foszfor) 4 kg K2O (kálium) vesz fel a talajból. Tápanyagfelvétele a szárbaindulástól a virágzásig terjedő időszakban a legintenzívebb. A hazai gyakorlatban jó eredménnyel a következő trágyázási adagokat alkalmazzák: őszi mélyszántáskor alaptrágyaként 60-80 kg N, 60-80 kg P2O5 és 40-50 kg K2O hatóanyagot tartalmazó műtrágya hektáronként.
A talaj tápanyag ellátottságától függően a vetőágy készítésekor adott 10-15 kg/ha nitrogén és 10-20 kg/ha P2O5 hatóanyagot tartalmazó műtrágyát meghálálja. A további fejtrágyázás általában nem elég hatékony.
Szaporítás
A koriander szaporítása helybevetéssel történik, vetését – amint a talaj állapota megengedi – el kell végezni. Az optimális vetési idő március közepe, vége. Az optimális növénysűrűség (50-70 db/fm) kialakítása érdekében 16-20 kg/ha vetőmagot vessünk. A sortávolság 25-30 cm, a vetésmélység 4-5 cm legyen. Vetésre lehetőleg nagyobb ezermagtömegű (6-6,5 g) vetőmagot használjunk.
Ápolás
A koriander kelése és kezdeti fejlődése lassú, ezért ápolása elsősorban a gyomok elleni védekezésből áll. Vegyszeres gyomirtása a vetés előtt kipermetezett 4-5 kg/ha Merkazinnal megoldható. A gyomirtószert legkésőbb a vetés után azonnal permetezzük ki, még mielőtt a magvak csírázásnak indulnak. A permetezés egyenletesen, 400-600 l/ha vízmennyiséggel történjék. Amennyiben a preemergens gyomirtás ellenére is gyomosodás jelentkezik a koriander 10-20 cm magas állományában, 2 l/ha Afalon Dispersion vagy Pardner (2 l/ha) gyomirtószerrel végezzünk kezelést. E két vegyszeres kezelés a koriander állományt egész tenyészidőben gyommentesen tartja. Az egyszikűek irtására vetés után Fusilade s 2-4 l/ha dózisban adható.
Növényvédelem
Esetenként a bakteriózis jelentős károkat okoz a korianderben (Pseudomonas, Xanthomonas, Ramularia).
A betegség tünetei:
Ø a fehér virág rózsaszín elszíneződése,
Ø a szárak söprűsödése,
Ø leszáradó virágzat.

Tapasztalatok szerint a betegség terjedésében nagy szerepe van a szárbaindulás alatt az állományon jelenlévő szívó kártevőknek. Ezért a betegség megelőzése érdekében, a szárbaindulás stádiumától a virágzás kezdetéig, kombinált rovar- és gombaölő szereket alkalmazzunk. Rozsdafertőzés (Puccinia petroselini) fellépése esetén a rovarok elleni permetezést gombaölő szerrel (Vigil 1 l/ha) kombinálva végezzük.
Betakarítás
A koriander rendszerint július végén, augusztus elején érik be. Aratása bármely, jó műszaki állapotban lévő gabonakombájnnal végezhető. Betakarítható egy és két menetben. Egy menetben történő betakarításkor nagyobb szemveszteséggel kell számolnunk. Kétmenetes betakarításkor az esős idő okozhat károkat. Egymenetes betakarítást a magvak teljes érésekor (a magvak vörös színűek, a termések nedvességtartalma 20% alá csökken) kell végezni. Kétmenetes betakarítás már megkezdhető akkor is, amikor a termések 30-40%-a beérett, a növény szára még zöld, de a levelek nagy része már leszáradt. Ekkor a termések nedvességtartalma 40-50%. A rendre aratást, rendre vágóval 20-25 cm-es tarlómagasságban végezzük, majd 4-5 napos száradás, utóérés után, rendre szedővel ellátott gabonakombájnnal csépeljük. A szemveszteség csökkentése érdekében a rendrevágáskor a gép motolláját úgy szabályozzuk be, hogy az a menetsebességgel szinkronban legyen. Csépléskor a dob fordulatszámát csökkentjük és a dob nyílását növeljük úgy, hogy az ikerkaszat termések a cséplés során ne essenek szét.
A várható átlagos terméshozam 600-800 kg/ha mag, illetve 7-9 kg illóolaj. Kedvező esetben 1-1,5 t/ha maghozam, illetve 15-25 kg/ha illóolaj is elérhető.
Termelőüzemi feldolgozás
Amennyiben a koriander betakarított termésének a nedvességtartalma meghaladja a 12%-ot cséplés után, szárítani kell. E célra kiválóan alkalmas a TSzP szellőztetéses szárítóberendezés, de megoldható a szárítás fedett, szellős helyen való elterítéssel és többszöri átforgatással is. A száradás után a koriander termésből a szárrészeket, az idegen növényi anyagokat, magvakat ki kell tisztítani. A szárítás és a tisztítás során is ügyeljünk arra, hogy a mechanikai hatások következtében a gömbölyű ikerkaszat termések ne essenek szét, mert ez a drog minőségét rontja.
Általános minőségi követelmények
A drog csak a koriander termésrészeiből állhat.
Nem lehet dohos, penészes, idegen szagú. Mérgező vagy ártalmas hatású növényi részek, idegen anyagok nem lehetnek benne. Rovarirtó szerek, növényvédő szerek porát, rovarkártevőket vagy azok maradványait nem tartalmazhatja.

Az I. osztályú drog a növény egyéb részeit 1,5%-ban, a II. osztályú áru 2%-ban, kettévált részterméseket az I. osztály 8%-ban, a II. osztály 10%-ban tartalmazhat.
A VIII. kiadású Magyar Gyógyszerkönyv követelményeinek megfelelő minőség, amennyiben illóolaj-tartalma legalább 0,8%.
Ajánlott ellenőrzési és szaktanácsadási időpontok
1. Tavasszal a talaj-előkészítés, vetés, vegyszeres gyomirtás időszakában (március közepe).
2. A szárba indulás után (május-június) a rovarkártételek felvételezése, a baktérium fertőzés megelőzésére védekezés elrendelése.
3. Aratás előtt (július vége, augusztus eleje) a termésbecslés elvégzése és az aratás időpontjának meghatározása.