Kapcsolatban az „éteren”
Kapcsolatban az „éteren”
2014-05-30 11:30:47

RECEPT:

v  Főfogás: mobil eszközre optimalizált online oktatójáték

v  Főzési idő: 2 év

v  Hozzávalók: okos telefon, játékkedv

v  Alkalom: hétköznapok, felöltődésre, játékra, fejlődésre szánt szabad percek

v  Fűszerezés: egzotikus (magyaros –mediterrán egy kis skandináv felhanggal)

v  A recept hivatalos szponzora: az Európai Unió Leonardo da Vinci Élethosszig Tartó Tanulás Programja

 

2013 őszén 4 ország részvételével érdekesnek ígérkező nemzetközi fejlesztés vette kezdetét, melyet érdemesnek találunk a Figyelmükbe ajánlani!

A magyar, olasz, svéd és török koprodukciós projekt olyan mobilkészülékre optimalizált oktatóanyag fejlesztését tűzte ki célul elsősorban munkavállalók és vállalkozók számára, melyet egyaránt használhatnak tanuló, önfejlesztő és szórakoztató céllal, EU-s zsargonnal élve, ún. „soft skill”-jeik (nem munkakörhöz szorosan munkakörhöz kapcsolódó „puha”, vagy informális készségeik) fejlesztésére. A recept jónak ígérkezik, minden adott egy felhasználóbarát, ötletes eszköz előállításához: magyar csízió és leleményesség, svéd precizitás és ergonómia, olasz fűszerezés és humorérzék, valamint nem utolsó sorban török temperamentum és „piachódító” lelkület. 

A szolgáltatás szektor leggyorsabb „versenylova” manapság az információs és kommunikációs technika (IKT), így az e téren dolgozók versenyképességének fenntartása, javítsa kulcs fontosságú. A szóban forgó projekt az IKT szakemberek munkáját hivatott támogatni fűszeresen, humorosan, játékos formában tálalt, munkájuk során tapasztalt kihívásokra válaszokat kínáló tippekkel és szituációs gyakorlatokkal, fókuszban tartva a gyakorlati hasznosságot és életszerűséget.

Honnan az elnevezés, INTOUCH, és mit takar? Az 'in touch' angol kifejezés, azt jelenti “kapcsolatban”. Ez több szempontból is jellemző a projektre. Egyrészt, a termékfejlesztés (mert erről van szó) egy innovációs folyamat, amelyet nagyban elősegít az, hogy nemzetközi együttműködés keretében jön létre. A projekt résztvevő partnerei Magyarország (Trebag Projekt és Vagyonmenedzsment Kft), Olaszország (a római Sapienza Egyetem információtechnológiai Kutatólaboratóriuma, a Sapienza Innovazione illetve a Refile konzorcium), Svédország (CFL, Söderhamn Önkormányzatának Flexibilis Oktatási Központja) és Törökország (TBV Török Informatikai Alapítvány, az isztambuli OKAN Egyetem, illetve a projekt koordinátoraként Törökország legfontosabb informatikai cége, az ENOCTA Kft).

Ma az idő nagy kincs, ezért a kompetenciafejlesztés eszköztárát is ennek figyelembevételével kell kialakítani. Az elfoglalt dolgozó ember számára kézenfekvő megoldás a mobiltelefonra szabott online oktatóanyag, mely egy tucat munkaerő piaci érvényesüléshez fontos képesség és készség fejlesztését, gyakorlását teszi lehetővé a fejlesztés eredményeként. A fejleszteni kívánt kompetenciák és a problémás munkahelyi helyzetek azonosítását nemzetközi közvélemény kutatás, mélyinterjú sorozat és az m-tanulás (mobil telefonos) legmodernebb pszichológiai megközelítéseinek elemzése alapozta meg.

2014 májusában, Svédországban megtörtént a szituációs játékalapanyag „finomra hangolására”, és kezdetét vette a tartalomfejlesztés. Ízelítőként elárulhatjuk, hogy a játék kitér például problémás kommunikációs helyzetekre megrendelő és szolgáltató között, együttműködési nehézségekre egy sokszínű projektcsapaton belül, tervezési nehézségekre belső vagy külső okból fakadóan, s még sok más akadályhelyzetre, melyeknek forrását az interjúk során feltárt valós élettapasztalatok jelentik.

Mindezen kihívásokra megoldást is kínál a software, feltéve, ha a játékos végigjátssza a menetet! És miért is ne tenné, ha mindeközben egy szappanoperához hasonlító, fordulatos kalandok várják a „virtuális IT cégénél”, az INTOUCH Kft-ben! Már önmagukban is mókás, szerethető és kissé groteszk figurákkal találkozik a játékos, akik egymással konfliktusba, viszonyba, szövetségbe és sok más kalandba keverednek. Játék közben az adott munkahelyi helyzeten túl a főhősökről sok minden mást is megtudhatunk, csillagjegyüktől kezdve az őket ért gyermekkori „traumákig”. Boss, a nagyfőnök például azóta is nyalogatja sebeit, hogy 12 évesen nem nyert meg egy ifi teniszversenyt, s ennek apró-cseprő következményeit alkalmazottai viselik nap, mint nap…

Bővebb információ a fejlesztésről és együttműködési lehetőségről, a tesztelésbe való bekapcsolódásról kérhető itt: annalinda.orosz@trebag.hu

Fejlesszük együtt
Fejlesztést segítő vélemények, javaslatok, videók, fotók.
Hozzászóláshoz be kell lépned!
 


Belépés

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Cégünkről > Hírek > Kapcsolatban az „éteren”