Álláskeresés a másik oldalról nézve
Álláskeresés a másik oldalról nézve
2013-07-26 18:33:46

Lehet még kutató-fejlesztő állásra jelentkezni!

(Ez nem pusztán egy munkahely, ez egy lehetőség az alkotó munkára)

I. rész

Tudom, sokan keresnek állást manapság. Olvasom, hogy számtalan CV-t küldenek be a hirdetőknek. Azok meg ritkán válaszolnak. Ritkán hívják be a jelentkezőket interjúra. Ha meg behívják, nem veszik fel őket. Legalábbis az álláskeresők szemszögéből így néz ki a dolog.

De, hogy néz ki a másik oldalról? Tudom, esetünk nem tipikus, de azért talán lehet némi tanulságot levonni belőle.

Tehát, cégünk, a 24 éves TREBAG Kft új munkavállalót kíván alkalmazni kutató-fejlesztői munkakörben. A feladat érdemi részvétel az uniós Life-long Learning projektekben majd remélhetőleg a Horizon 2020 programban és a TÁMOP „Építs közösséget - játszva tanulj vállalkozni és válj tudatos fogyasztóvá! Vállalkozási, mezőgazdasági vállalkozási és fogyasztóvédelmi oktató játékokat is tartalmazó digitális eszközök fejlesztése” című projektben valamint innovációs tanácsadásban. Mivel a projektek jelentős része nemzetközi és angol nyelven folyik, a feltételek magas szintű angol nyelvtudás, diploma, munkabírás, elkötelezettség a K+F tevékenység és az alkotó munka iránt. A munkavégzés helye: Nagykovácsi.

Mit várunk (várnánk) el az új munkavállalónktól:

  •          Rövid időn belül tanuljon be a nálunk folyó munkába és váljon a csapat értékes tagjává.
  •          Legyen képes egyedül önállóan és csapatba dolgozni.

o   Kisvállalat vagyunk. Számos, szerteágazó témájú projektünk van.  Nincs arra energiánk és felesleges költségkeretünk, hogy mindig mindenkinek lépésről-lépésre elmagyarázzuk, mit kell tennie. Ez nem betanított munka, ahol minden lépést részletesen meghatároztak és betanítottak. Ez alkotó munka, ahol a munkavállalónak nagy szabadsága van abban, hogy hogyan éri el a kitűzött célt.

o   Sok projekt ide, sok projekt oda, a cég működtetése csapatjáték. A magányos farkasok ideje lejárt. Vagy tán soha sem volt eredményes.

  •          Legyen képes megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű munkát végezni. Mi vezetők, illetve tulajdonosok nem azért vagyunk, hogy eltartsuk az új kollégákat. Sőt a régi kollégák sem azért vannak, hogy eltartsák az újakat.  Ráadásul nem elég a nettó fizetés ellenértékét megtermelni, hanem bizony az adók és járulékok ellenértékét is meg kell keresni, sőt a rezsi rájuk eső részét is meg kell termelniük, és még a profit termeléshez is hozzá kell járulniuk. Profit nélkül pedig  bizony nincs fejlesztés!

o   Tartsa be a határidőket, teljesítse a munkaprogramokban meghatározott feladatokat.

o    Figyeljen a részfeladatokra engedélyezett munkaidőre és költségvetésre. Ne mojoljon a témán. Még akkor sem, ha úgy érzi ettől az eredmény jobb lesz. Többnyire nem lesz jobb. Viszont biztos drágább lesz!

  •          Legyen kezdeményező! Legyenek ötletei, javaslatai a cég és szolgáltatásai fejlesztésére, új ügyfelek, üzletek megszerzésére, pályázatokon való részvételre. Tévedés azt hinni, hogy ezek a vezetés kizárólagos jogai és kötelezettségei.
  •          Legyen kommunikatív és tudjon jól prezentálni minimum magyarul és angolul. Az üzletek és pályázó konzorciumba való részvételi felkérés bizony a jó kommunikáción (is) múlik. Önmagukba zárkózók bizony nem alkalmasak erre a feladatra.  
  •          Legyen egyben jó projekt menedzser is. Nálunk nincsenek lépcsőfokok. A fiatal diplomásnak sem kell asszisztensként kezdenie. Elvárásunk, hogy rövid időn belül képes legyen a nemzetközi projektek ráeső részének projekt menedzseri feladatait is ellátni. Segítünk, de ha segítséggel sem képes rá, nem alkalmas erre a munkakörre.
  •          Nem kell szeretnie adminisztrálni, de jól kell csinálnia. Sajnos a támogatott projektek óriási adminisztrációval járnak. Nincs mese, meg kell csinálni. Különben nem jön a pénz. A bürokrácia igényei kielégíthetetlenek, ötletei végtelenek. Mi meg nem állíthatunk mindenki mellé egy adminisztrációs segédet. Drága lenne, meg különben is csak az képes jól csinálni, aki benne van a projektben.
  •          Legyen lojális a céghez! Bízzon a cég fejlődésében! Bízzon abban, hogy a cég fejlődéséért sokat tehet, és ezzel önmaga is sokat fejlődik. Ne higgyen abban, hogy a szomszéd rétje, a szomszéd vállalata mindig zöldebb. Ha mégis úgy gondolja, gondolja azt is végig, mit kell tennie azért, hogy ne így legyen! Ha pedig mégis így van, abban a munkatársunk is hibás! Mindig várom a javaslatokat.
  •          A munkaidő 8 óra plusz félóra ebédidő. Nem szeretjük, ha valaki a 8 órát úgy képzeli, hogy az csak 7 óra 50 percből vagy esetleg összesen 360 percből áll. Nem jó az, ha valakin látni, hogy 7 és fél óra után már csak a hazatérés gondolata hoz lázba.

Viszont ebben a munkakörben elkerülhetetlen időként a túlmunka. Sok megkerülhetetlen határidő létezik. Pályázat, vagy jelentés beadási határidő, stb. Ilyenkor nincs munkaidő vége! Teljesített határidő van! Nagyon bízom azokban, akikről pontosan tudom, ha muszáj, éjjel kettőkor kapom meg az elküldött jelentés másolatát.

Ellentételezés az elvárásokért:

Fizetés: Gondolom egy kicsit budapesti átlag felett, de nem kimagasló. Különösen eleinte. Azután csúcsteljesítmény esetén lehet növelni. Akár nagyon is. Bizony többen is kerestek már nálunk nagy pénzeket. És bizony sokszor igen fiatalok voltak.

Különben is az EU maximálja a Life-long Learning programban elszámolható személyi költségeket. Ráadásul a személyi költsége nem csak a nettó bért (amit kézhez kaptok) tartalmazza, hanem a bruttó bért meg annak összes járulékát is. Ebben azért az igaz ösztönző, hogy ez az elszámolható személyi költség szépen csökken. Mi magyarok 10 éve még vagy a dupláját számolhattuk el euróban. Igen, mi magyarok, mert azért valahol megint a sor végén kullogunk. Pl. az angol és belga kutatók naponta több mint négyszer annyit számolhatnak el, de a ciprusiak és a görögök több mint kétszer annyit, horvátok majdnem kétszer annyit, sőt a románok, szlovákok és törökök is kissé többet. Kis szépségtapasz, hogy a bolgárok csak a két harmadát. Még mielőtt valaki azt hiszi, most politizálok, az téved. Ez már több mint 10 éve így megy. Mienk tehát az a kétes dicsőség, hogy a legolcsóbbak között vagyunk.

Nálunk a 24 év alatt mindig volt és időben volt fizetés! Kivéve egyszer, pontosan 1996-ban. Akkor tíz napot késtünk. És erre ma is emlékszem.

Egyebek:

Úgy gondolom, hogy akik igazán idevalóak, – furcsa mód – már az elvárások között is számos olyan tényezőt találnak, amit maguk szempontjából pozitívnak találnak. El lehet gondolkodni azon, hogy kinek, melyek ezek.

Remélem, viszonylag kellemes munkahelyi környezet és munkahelyi légkör.

Viszonylag sok utazás. Uniós projektjeinkben konzorciumban dolgozunk. A projektjeink work-shop-jai Európa legkülönfélébb helyein vannak. Új munkavállalóink is hamar eljuthatnak ilyen helyekre, és találkozhatnak külföldi kollégákkal.

Nálunk a kezdőnek és a nagy tapasztalattal rendelkezőnek azonos lehetőségei vannak. Mindenkit egyéni hozzáállása és teljesítménye alapján értékelünk és fizetünk meg.

A pusztán munkahelyet keresők kíméljenek! Várjuk az alkotó munka lehetőségét keresők jelentkezését!

A hamarosan megjelenő második részben a legutóbbi sikertelen munkatárs kereső akciónk tapasztalatait mesélem el.

folyt köv.

Fejlesszük együtt
Fejlesztést segítő vélemények, javaslatok, videók, fotók.
Hozzászóláshoz be kell lépned!
 


Belépés

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Cégünkről > Hírek > Álláskeresés a másik oldalról nézve